Nieuws uit Roermond

Koninklijke onderscheidingen brandweer Roermond

Koninklijke onderscheidingen

 

1.     De heer Alan Meuter (44)                                Lid in de Orde van Oranje-Nassau

 

De heer Meuter is in augustus 1996 begonnen als repressief brandweervrijwilliger bij de voormalige gemeente Swalmen en tot 1 januari 2019 was hij vrijwilliger bij de brandweer Roermond. In de vele jaren dat de heer Meuter deel heeft uitgemaakt van het korps vrijwillige brandweer heeft hij diverse functies vervuld waaronder bevelvoerder, verkenner gevaarlijke stoffen en oefenleider.

 

 

2.     De heer Aschwin Verheijden  (48)                     Lid in de Orde van Oranje-Nassau

 

De heer Verheijden is in 1996 als vrijwilliger bij de brandweer Roermond begonnen. Hij is nog steeds actief bij de vrijwillige brandweer. Hij is onder meer bevelvoerder, chauffeur, oefenleider/instructeur en schipper. Ook heeft hij op een enthousiaste manier nieuwe vrijwilligers bij de brandweer het vak geleerd.

 

3.     De heer Frans van der Stelt  (55)                      Lid in de Orde van Oranje-Nassau

 

Vanaf 1 april 1999 is de heer Frans van der Stelt vrijwilliger bij de brandweerpost Roermond. In de twintig jaar die hij deel uitmaakt van het brandweerkorps heeft hij diverse functies vervuld waaronder verkenner gevaarlijke stoffen.

 

4.     De heer Ger Kitzen  (56)                                   Lid in de Orde van Oranje-Nassau

 

Op 10 oktober 1994 begon de heer Kitzen zijn carrière als vrijwilliger bij de brandweerpost Born. Na een pauze van enkele jaren is hij vanaf 1 september 2009 als vrijwilliger actief bij de Roermondse brandweer. Hij verricht werkzaamheden als bevelvoerder, chauffeur, instructeur en oefenleider.

 

5.     De heer Harry Silkens  (52)                             Lid in de Orde van Oranje-Nassau

 

De heer Silkens is zijn carrière als brandweervrijwilliger begonnen in februari 1994 bij de brandweerpost Roermond. Eind februari 2019 heeft hij afscheid genomen van de vrijwillige brandweer. In die 25 jaar heeft de heer Silkens diverse functies vervuld. Hij was onder meer

chauffeur, pompbediende, schipper en oefenleider.

 

 

6.     De heer Mark Wolters  (48)                              Lid in de Orde van Oranje-Nassau

 

Vanaf 1 mei 1995 is de heer Wolters actief als repressief brandweervrijwilliger bij de brandweer Roermond. In de vele jaren heeft de heer Wolters diverse functies vervuld, waaronder instructeur, coördinator meetploeg gevaarlijke stoffen, oefenleider/instructeur en schipper. Daarnaast is de heer Wolters ook penningmeester van de personeelsvereniging van de brandweer Roermond.

 

7.     De heer Maurice Cormaux  (50)                       Lid in de Orde van Oranje-Nassau

 

De heer Cormaux is bij verschillende brandweerkorpsen vrijwilliger geweest. In januari 1995 is hij als repressief brandweervrijwilliger gestart bij de brandweer in Hunsel. Na Wessem en Swalmen is hij tot op de dag van vandaag vrijwilliger bij de brandweer Roermond. Hij is chauffeur en verkenner gevaarlijke stoffen.

 

8.     De heer Roel Hendrix  (48)                              Lid in de Orde van Oranje-Nassau

 

De heer Hendrix is vanaf 1 januari 1996 actief als brandweervrijwilliger bij de brandweer in Roermond. In de periode van 1 september 1993 tot 1 januari 1999 was hij lid van de bedrijfsbrandweer van Philips Roermond. In zijn lange carrière als vrijwilliger bij de brandweer heeft hij diverse functies vervuld, zoals schipper op de blusboot, instructeur en chauffeur.

 

 

 

De versierselen worden uitgereikt tijdens de korpsavond van de brandweer Roermond op vrijdag 4 oktober 2019. De uitreiking door burgemeester Rianne Donders – de Leest en Stef Strous vond plaats om 20.00 uur in de brandweerkazerne Roermond.

DNA van Roermond

Bestaat er zoiets als ‘de Limburger’? Wat maakt je tot Roermondenaar? Dat je er woont? Dat je van vlaai houdt, of van kebab? Dat het dialect je moedertaal is, of mag dat ook Duits of een andere taal zijn? Of zijn het juist heel andere dingen die je tot Limburger of Roermondenaar maken?

Het antwoord op deze vragen vind je tussen 14 september en 24 november tijdens de gratis tentoonstelling ‘DNA van Limburg – editie Roermond’ in de ECI Cultuurfabriek.

 

Op 13 september werd de tentoonstelling officieel geopend door wethouder Ferdinand Pleyte. Voor de opening ging Petra Stienen met enkele mensen in gesprek.

Kick-off Cultuur@CruyffCourts

Roermond Proeft 2019..... Herten bruist!

Nationale Indië herdenking 2019

Het programma begon met een ochtend programma in Theaterhotel de Oranjerie met een themalezing over de UNPROFOR missie in Bosnië door diverse (ex) militairen. Waarna het gezelschap naar park Hattem ging voor de herdenkingsbijeenkomst.

Officiële opening werkzaamheden Munsterplein

Donderdag 22 augustus werd het officiële startsein gegeven voor de herinrichting van het Munsterplein door de wethouders Evers, Waajen en Pleyte. Een bijzonder moment! Een van de markantste plekken van het centrum krijgt een nieuwe, vitale aanblik. Er komt meer groen, de toegankelijkheid wordt verbeterd en het plein krijgt een betere aansluiting op het omliggende winkelgebied.

Aanwezig was ook het bouwteam, bestaande uit BLM Wegenbouw, Landschapsarchitecten MTD, bureau Kragten, bureau Antea en de gemeente Roermond.

Ook werd er gekeken naar de verschillende proefvakken. Als wij zo spreken met de deskundigen is het leggen van de juiste stenen een complex verhaal. Je hebt te maken met de steen an sich, de ondergrond, afwatering, archeologie, gebruik door markten, kermissen e.d. Teveel om op te noemen.

Om te toegang van de terrassen te vergroten waren er planken vloeren gelegd waardoor mensen vanuit de Steenweg en Paredisstraat weer konden doorlopen naar de horeca gelegenheden op het Munsterplein.

Kortom..... Samen maken wij het Munsterplein!

Koninklijke onderscheiding voor Theo Derix

Op dinsdag 2 juli ontving de heer Theo Derix van de Koninklijke Harmonie in Roermond een Koninklijke Onderscheiding. Hij ontving de onderscheiding bij zijn afscheid van de harmonie, tijdens het seizoens afsluitende concert in het Harmoniepaviljoen.

 

De heer Derix is bijna 35 jaar actief voor de Koninklijke Harmonie in Roermond. Op 2 juli neemt hij afscheid van “de Keuninklijke”. Hij was niet alleen penningmeester en bestuurslid maar ook waarnemend voorzitter en organisator van diverse (financiële) acties, evenementen en activiteiten.

 

Als penningmeester zorgde hij voor het opmaken van de exploitatierekening en de sponsorwerving voor de harmonie. Daarnaast heeft hij zich ingezet voor diverse terugkerende evenementen en acties zoals het Stedelijk Jeugdsolistenconcours, de Speculaasactie en het ophalen van oud papier.

 

 

Ook zette hij zich in voor het beheer en de bezetting van de bar in het Harmoniepaviljoen. Hij was verantwoordelijk voor de coördinatie en organisatie van het barbeheer en de barbezetting, zowel tijdens de repetities als bij evenementen in het paviljoen.

Waterleidingbreuk Kitskensberg

Waterleidingbreuk Kitskensberg en inmiddels is er weer een nieuwe breuk bijgekomen. Dat wil je echt hebben met dit warme weer!

Saint Tropez aan de Maas

Het 'Saint Tropez aan de Maas' is met deze boat show aan de Maashaven geboren. Het team van Best Boats Roermond heeft kosten nog moeite gespaard om hier een immens event van te maken. Als u de poorten nadert waant u zich meer aan de Cote d'Azur dan in Roermond. Hier en daar wordt nog druk gepoetst. De rode loper is al voor u uitgerold en diverse boten maken nog hun opwachting! Meer dan de moeite waard om dit event te bezoeken.

Solar 15 jaar

In het kader van de 15e editie van Solar willen wij aan dit jubileum aandacht schenken. Als eerste een gesprek met Dennis Belhau, projectmanager Solar Weekend.

100 jaar vrouwenkiesrecht in Roermond

Dit jaar bestaat het vrouwenkiesrecht 100 jaar.

 

Een moment om bij stil te staan. Dat deed de gemeente Roermond vandaag woensdag 29 mei met een bijzondere bijeenkomst in het Stadhuis. Stemrecht is een groot goed. En voor ons heel vanzelfsprekend. Maar aan het begin van de vorige eeuw lag dat anders. Pas in 1919 kregen ook vrouwen het recht om op deze manier hun stem te laten horen. We zijn inmiddels 100 jaar verder, en nog steeds is vrouwenemancipatie geen 'afgeronde zaak'. Het blijft belangrijk daar aandacht voor te hebben.

 

100 Jaar vrouwenkiesrecht is een markant moment dat zij daarvoor graag benutten. Vandaag organiseerde de gemeente daarom een interessante bijeenkomst voor 100 vrouwen. Wethouder Marianne Smitsmans reikte een boekje uit over het 100 jaar vrouwenkiesrecht in Roermond aan vier vrouwen uit de Roermondse politiek. Met een inspirerende spreker, mevrouw Monique Leyenaar en interessante workshops. De bijeenkomst vond plaats in het stadhuis.

Het enthousiast team van de Vrijeschool te Leeuwen

Vrijeschool Christophorus, Schouwberg te Leeuwen

Vandaag groepsfoto's van de klassen gemaakt. Een foto van het enthousiast team van leerkrachten kon natuurlijk niet uitblijven 

 

En zo leuk de reacties van sommige kinderen...."ik ken jou, ik heb je gezien toen mijn moeder mij naar school bracht."..... "ik ken jou ook, jij hebt pasfoto's van mij gemaakt."..... dan zitten er twee jongens niet goed en zeg: "hallo dames even hier komen zitten" gezichten worden gesneden en de één zegt tegen de ander "hij zei dames tegen ons." Wat was het weer een heerlijke dag, dat is genieten 

Werkzaamheden Looskade

Oproep Maand van de Mystique Roermond juni 2020

Beelden terug geplaatst

Dodenherdenking

Dodenherdenking.... mooi concert, mooie speeches, zonnig, harde wind en donker overtrekkende wolken, omwaaiende kransen en kinderen die deze op de plaats moesten houden en vooral droog. Kortom een sfeervolle herdenking. Veel succes aan de mensen die fietsend vanuit Wageningen morgen het bevrijdingsvuur naar Roermond brengen.

Koningsdag 2019

Vandaag op Koningsdag, zaterdag 27 april 2019, werden de gedecoreerden om 11.30 uur ontvangen in de Statenzaal van het stadhuis. De Koninklijke Harmonie Roermond verzorgde om 12.00 uur een aubade. Na een toespraak van de burgemeester was er tot 13.15 uur een Oranjereceptie voor de gedecoreerden in de tuinzaal van het stadhuis.

In gesprek met..... Ine Creemers

Waaruit bestaat het DNA van de Gemeente Roermond?

Wij horen het wel eens vaker, het DNA van de gemeente waarin mensen wonen. Wat zou volgens u deel uitmaken van het DNA van de gemeente Roermond? Wij horen graag uw mening.

Hoe goed kennen wij onze gemeente, de omgeving waarvan wij deel van uitmaken? Kennen wij de verhalen, historie achter de afbeeldingen? Is er overigens herkenning bij de foto's in de bijlage? Volg onze pagina.....en laat u binnenkort verrassen.

Een zonnige warme zondag begin april

Ziggo op storing, 22 graden, markt op de Markt, mensen kijken omhoog als het carillon zich van haar beste kant laat horen, terrassen goed bezet, vrolijke orgelklanken op de Steenweg, het centenbakje laat zich horen... kortom gezellig druk in de Roermondse binnenstad.

Uitreiking prijs aan RIT

Op dinsdag 26 maart reikte de politie een waarderingsprijs uit aan het Retail Interventie Team in Roermond. Dit als blijk van waardering voor de samenwerking tussen het RIT, politie, gemeente, provincie en BIZ. Daarnaast werden aan de medewerkers van het RIT medailles uitgereikt.

In het kader van veiligheid zoekt politie nadrukkelijk naar publiek-private samenwerking. En met resultaat, want het RIT laat zien dat de veiligheid in de binnenstad van Roermond is toegenomen onder ondernemers en winkelpersoneel. Ook werd er een tegel geplaatst vanuit het WEP met als keurmerk SAMEN VEILIG.

Eerste struikelstenen gelegd

‘Struikelstenen’ bij woningen slachtoffers Tweede Wereldoorlog

 

Op vrijdag 15 maart 2019 zijn in Roermond Stolpersteine (struikelstenen) aangebracht bij de laatste woonhuizen van Joodse inwoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. In eerste instantie zijn er voor 25 slachtoffers stenen geplaatst. De bedoeling is in de jaren 2020 en 2021 nog eens 60 stenen te leggen bij woningen van omgekomen Joodse stadsbewoners en geëxecuteerde leden van het verzet. De plaatsing van de Stolpersteine is een initiatief van de gemeente Roermond en historicus en ereburger Hein van der Bruggen.

Opening eerste Droomwinkel Gerjo's Dresses

Internationale Vrouwendag Roermond

Internationale Vrouwendag met als thema 2019 is "Heldinnen"

De RVR, Roermondse Vrouwen RaadMaximina en ZijActief Leeuwen nodigden mensen uit voor de viering van de Internationale Vrouwendag. Uitreiking van de Mathilde Haan onderscheiding aan Tania Heilkens en het Pareltje van Roermond aan Naomi Dahmen voor loco burgemeester Marianne Smitsmans.

RIC partners verlengen samenwerking met ondertekening via hololens

In het kader van het programma Vitale Stad worden de zeven plekken de archeologie zichtbaar gemaakt in de binnenstad van Roermond. Dit wordt gedaan door aan te haken op het provinciale programma Archeoroute Limburg waarin met behulp van een Corstenstalen speer, app en website de archeologie van plekken op moderne wijze wordt ontsloten aan het publiek.

Openingshandeling Archeoroute

In het kader van het programma Vitale Stad worden de zeven plekken de archeologie zichtbaar gemaakt in de binnenstad van Roermond.Dit wordt gedaan door aan te haken op het provinciale programma Archeoroute Limburg waarin met behulp van een Corstenstalen speer, app en website de archeologie van plekken op moderne wijze wordt ontsloten aan het publiek.
 
Vandaar werd de openingshandeling verricht bij het speerpunt in het groen bij de Pastoorswal door Hans Teunissen, gedeputeerde ruimte en onderwijs, Provincie Limburg, Joep Steinhage van Limburg Marketing en Angely Waajen-Crins, wethouder gemeente Roermond.

Meer huisbezoeken aan senioren in Roermond

Minder eenzaamheid onder senioren en vergroten van de zelfredzaamheid. om dat voor elkaar te krijgen, komen er meer huisbezoeken aan 75- en 80-jarige inwoners. Dat hebben welzijnsorganisatie Wel.kom en de gemeente Roermond dinsdag 12 februari vastgelegd in een overeenkomst.

Het nieuwe bier Lurrie wordt geproefd

Gaef os get Lurrie veur onger die naas.... dat is ook wat er vandaag bij Danny's Drankshop gebeurde 

Officiële opening Erasmus+ project Herman Broerenschool

Vandaag was de officiële opening van het Erasmus+ project op de Herman Broerenschool.

Bijzonder trots dat zij als school mogen deelnemen aan dit unieke internationale uitwisselingsproject. Samen met collega-scholen uit Hongarije en Duitsland gaan zij de komende 2 jaar voor zowel leerkrachten alsook leerlingen culturele ontmoetingen/activiteiten organiseren om elkaar te leren kennen.

Koninklijke Onderscheidingen Brandweer Roermond

De Roermondse Beursvloer in de ECI

Veel matches zijn weer gemaakt tussen vraag en aanbod.

Midden-Limburg start leerwerktraject: “Mensen in de zorg keihard nodig!”

Dertien mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt worden in Midden-Limburg klaargestoomd voor een baan in de zorg. Op 5 december is daarvoor het startsein gegeven bij het Gilde Zorgcollege in Roermond.

Het leerwerktraject duurt anderhalf jaar en leidt de deelnemers op tot ‘Helpende Zorg (plus)’. En daar is veel behoefte aan, want de zorgsector groeit en is permanent op zoek naar nieuwe vakmensen. Daarom hebben verschillende organisaties de handen ineen geslagen: werkgevers in de zorg, gemeenten, UWV, Werkgeversservicepunt, Servicepunt Leren en Werken en Gilde Opleidingen in de regio Midden Limburg.

Jobcoach ondersteunt
De kandidaten hebben al een werkervaringsprogramma van 3 maanden doorlopen. Zij starten nu met de opleiding en sluiten een leer-arbeidsovereenkomst af met hun werkgever. Het ROC Gilde Opleidingen verzorgt de opleiding. Tijdens het traject kunnen de deelnemers een beroep doen op een jobcoach, die hen ondersteunt op het moment dat ze daar behoefte aan hebben. En die ook de ingangen kent naar zo nodig andere ondersteuning. Eerdere trajecten hebben bewezen dat zo de kans op het succesvol doorlopen flink wordt vergroot.

Wethouder Marianne Smitsmans van Roermond is enthousiast over het traject. “We willen dat iedereen mee kan doen in onze stad en regio, en dit traject maakt daar echt werk van. En dan ook nog eens in een sector die meer arbeidskrachten keihard nodig heeft.”

Danny Toma is manager van het Werkgeversservicepunt Midden Limburg, het aanspreekpunt voor werkgevers op het gebied van arbeid. Ook hij heeft hoge verwachtingen: “Want het is een unieke samenwerking tussen de publieke sector, werkgevers en onderwijs. En dat levert mooie kansen op voor mensen die nu nog aan de zijkant van de arbeidsmarkt staan.”

Mede mogelijk gemaakt door Keyport 2020 en provincie
De deelnemers gaan werken bij een van de zorgaanbieders die zich bij het traject hebben aangesloten: Zorghuis Nederland, Daelzicht, Proteion, De Zorggroep, Land van Horne, Hoeve de Kaolder, de Zorgboom en PSW. Keyport 2020 en de Provincie Limburg (vanuit ‘Zo WERKT Limburg’) steunen het project financieel.

tekst: Gemeente Roermond

Donderberg centrum

Mooi om te zien zoals Donderberg centrum zich aan het vormen is. Alleen voor de fietsers hadden ze een apart fietspad moeten aanleggen, de weg is te smal, voor fietsers en automobilisten levensgevaarlijk. Iedereen denkt voorrang te hebben zeker in de ochtenduren met naar school fietsende jeugd. Fietsers worden gebruikt om de snelheid van automobilisten in te dammen. Dit is de omgekeerde wereld. Dat is vragen om problemen en irritaties over en weer!

Roermond Schoon

En zo wordt Leeuwen weer schoon met dank aan enkele scholieren van BC Broekhin.

Grote opkomst informatiebijeenkomst Leeuwen

Het Dorpscomite Leeuwen organiseerde vanavond een informatieavond en presenteerde de resultaten van de onlangs door de inwoners van Leeuwen ingevulde enquête over de leefbaarheid in Leeuwen en op deze resultaten gebaseerde wijkschouw op 29 september jl.

Tijdens deze avond werden, zowel positieve als negatieve, aandachtspunten besproken. Vanuit het bedrijfsleven waren onder andere Sif GroupSmurfit Kappa Roermond en Kierkels auto's aanwezig. Vragen door de inwoners werden gesteld door inwoners kregen meteen een antwoord.

Aanwezig vanuit de gemeente Roermond, wethouder Rens Evers en vanuit de politie onder andere Jos Amory, Stadstoezicht en het Zorgteam.

Theo Schreinemakers van HartslagNu informeerde de inwoners over de uitrol van een dekkend AED-netwerk in Leeuwen.

Als laatste was het aan de inwoners om zich voor de diverse werkgroepen in te schrijven.

'Let Love Shine'

 

Opening feestseizoen in het Designer Outlet Roermond. Het Outlet Roermond pakt dit jaar groots uit met Sinterklaas en Kerst. Het thema dit jaar is "mensen samen brengen". Door middel van evenementen wil het Outlet doorgroeien naar 10 miljoen bezoekers jaarlijks. Dit jaar: een reuzenrad van 40 meter hoog, een enorme lichtpop van 5 meter hoog, de " all you need is love caravan" en een greenhouse met chocoladefontein. Verder zijn de versieringen weer prachtig. In het Outlet beleeft u de echte kerstsfeer!

Informatiebijeenkomst ondernemers binnenstad

Informatiebijeenkomst over de nieuwe online promotie campagne voor de binnenstad van Roermond.

De online promotie is een gezamenlijk project van de BIZ Binnenstad, gemeente Roermond en Citymanagement. De strategie voor de online promotie is tot stand gekomen door nauwe samenwerking met Effecty en in afstemming met belangrijke stakeholders als de VVV, RIC Limburg en Roermond Bereikbaar.

De online promotie heeft als belangrijkste doel om de bewoners uit onze regio steeds opnieuw te verleiden tot een bezoek aan onze binnenstad. Men wil de brug slaan tussen online oriëntatie en het daadwerkelijke binnenstadsbezoek met bestedingen bij de ondernemers in onze binnenstad.

De online campagne kan alleen slagen als wij allen samen de “klant" gaan aanspreken. Samen hebben we immers een immens bereik. Met de content die vanuit alle partijen wordt gegenereerd en die via onze gezamenlijke online kanalen wordt verspreid naar onze bezoekers, klanten en volgers. We doen dit dus graag samen met u, voor, maar ook door onze ondernemers.

Ieders aanwezigheid en betrokkenheid als ambassadeur daarom van groot belang. Die belangstelling was er zeker.... volle bak!

Werkzaamheden Stationstunnel

Werkzaamheden aan de Stationstunnel zijn nu echt begonnen. Vandaag werden de palen geplaatst voor de damwand, zodat er veilig kan worden gewerkt. De trap naast de ING krijg een geheel nieuwe en bredere look en is nu tijdelijk afgesloten.

Werkzaamheden Donderberg

Er wordt hard gewerkt op de Donderberg en als de asfalt wordt aangelegd is het einde van de werkzaamheden meestal in zicht.

WOII veteraan Izzy bedoekt Gilde Opleidingen Roermond

Vandaag kreeg Gilde Opleidingen aan de Kasteel Hillenraedstraat hoog bezoek. WOII veteraan Izzy (93) kwam zijn ervaringen, tijdens de Tweede Wereldoorlog, delen met de militairen in opleiding.

Solar in de opbouwfase

Het boevenspel in de wijk Hoogvonderen

Zo organiseerde de politie in de wijk Hoogvonderen vandaag het boevenspel. Aanwijzingen werden verstrekt via de Facebook pagina. Ondanks de vakantie periode was er een onverwacht hoge opkomst. De kinderen genoten zichtbaar van het spannende spel. Dan is het natuurlijk ook cool als je even op de politie motor mag zitten. Veel vreemde zaken in de wijk werden door de kinderen opgeschreven om vooral te zorgen dat alle boeven werden gevangen. Na het spel werden de prijzen uitgereikt en vond er een korte evaluatie plaats.

Spoorwerkzaamheden in Leeuwen

Sjommelmert bestaat 50 jaar

Reddingsbrigade bestaat 50 jaar

Voortgang Centrumplan Donderberg

Bloemenpracht binnenstad verder aangekleed

Jazz@Meneerkes geopend

Iets later dan gepland werd dit event geopend door Ferd Geisler. Op zondag is jazz muziek op diverse plaatsen in de binnenstad te horen. Dit is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Roermond en Citymanagement. Om 17.00 vaart de korporaal met het jazz orkest terug naar Meneerkes. Voor € 5,- per persoon kunt u enkele reis meevaren.

In gesprek met.... Gerard IJff

Impressie Balkonconcerten 2018

Afscheid wethouders Raja Fick en Gerard IJff

Start Jongerenraad Roermond

Insektenhotel en bijenoase

Kleurrijke bloemenpracht in de binnenstad

Heeft u de bloemen in de binnenstad Roermond al gespot? De winkelstraten, diverse pleinen en de historische bouwwerken (bijv. de Kiosk op het Munsterplein en de Stenen Brug bij de Roerkade) zijn als vanouds voorzien van sfeervolle bloemen 🏵️💮🌸 De bloemenpracht zal onze binnenstad tot medio oktober opfleuren.

Opening van een nieuwe wandelroute en drie fietsroutes die in het teken staan van het project Grenzgeschichte(n).

De burgemeesters van de gemeenten Roermond, Niederkrüchten en Roerdalen hebben de opening verricht op zondag 6 mei op het parkeerterrein achter Landhotel Bosrijk, Maalbroek 102 (op de grens van Nederland en Duitsland). Om 12.15 uur startte de wandeling Grenzegeschichte(n) met uitleg. Deze wandeltocht van 7 km ging door het bosgebied.

 

Project Grenzgeschichte(n)

Het project Grenzgeschichte(n) is een initiatief van de gemeenten Roermond, Niederkrüchten en Roerdalen. Het gaat over de geschiedenis (Geschichte) en de verhalen (Geschichten) uit de laatste periode van de Tweede Wereldoorlog. In die periode hebben duizenden dwangarbeiders uit Oekraïne, Polen en Wit-Rusland, de zogenaamde Ostarbeiter, samen met lokale arbeiders vele kilometers tankgraven en loopgraven in het grensgebied gegraven. Zij verrichtten dwangarbeid voor de uitbreiding van de zogenaamde 'Winststellingen', een serie van verdedigingslinies langs de westgrens van Duitsland. Als initiatiefnemers willen we de volgende generaties vertellen over de gebeurtenissen die in deze grensstreek tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden. Op deze manier schenken we gezamenlijk aandacht aan het samen opkomen voor vrijheid en vrede.

 

Routes

Er zijn wandel- en fietsroutes uitgezet langs markante punten in de bossen van Elp, Roermond, het Meinweggebied, Roerdalen en Niederkrüchten. Langs deze routes staan informatiepanelen met uitleg. De wandelroute is ongeveer 7 kilometer lang (startpunt Informatiepaneel parkeerplaats achter Landhotel Bosrijk) en wordt aangegeven door bordjes. De fietsroutes gaan langs de bestaande Fietsknooppunten in Nederland en Duitsland. De lengte van de fietsroutes varieert tussen de 45 en 53 kilometer. De bij de routes behorende beschrijvingen zijn vanaf 6 mei onder meer verkrijgbaar bij de receptie van Landhotel Bosrijk, VVV Roermond en de VVV-agentschappen in Roerdalen.

 

 

Het project Grenzgeschichte(n) is mogelijk gemaakt door het INTERREG VA Programma Duitsland-Nederland en is mede gefinancierd door de Europese Unie (EU).

5 mei 2018.... gezellig druk en zonnig

Herdenkingsconcert in de Minderbroederskerk en dodenherdenking op het Zwartbroekplein 4 mei 2018

Koninklijke Onderscheidingen Koningsdag 2018

De Koninklijke Onderscheidingen werden op donderdag 26 april 2018 uitgereikt tijdens een speciale bijeenkomst in de Graasj. De bijeenkomst begon om 10.00 uur. De onderscheidingen werden uitgereikt door burgemeester Rianne Donders – de Leest.

1. De heer Kees van der Zwaan (74) - Lid in de Orde van Oranje-Nassau - Herten
De heer Van der Zwaan zet zich al bijna 20 jaar in voor de Stichting Oude Kerkhof. Hij begon in 1999 als bestuurslid en werd in dat jaar ook secretaris van deze stichting. De heer Van der Zwaan organiseerde onder meer rondleidingen op het Oude Kerkhof, activiteiten voor vrijwilligers en hij onderhield contacten met de gemeente en restaurateurs. Daarnaast begeleidde hij mensen die een graf wilden laten restaureren en maakte hij bouwkundige voorstellen voor restauraties. Hij betrok leerlingen van Gilde-opleidingen bij de restauraties. Nadat hij met pensioen ging werd zijn inzet voor het Oude Kerkhof een dagtaak. Sinds 2016 heeft de heer Van der Zwaan de overstap gemaakt naar adviseur van de stichting. In deze rol begeleidt hij onder andere de restauraties van de kloostergraven op het kerkhof.

2. Mevrouw Riet Janssen-Brouns (76) – Lid in de Orde van Oranje Nassau - Leeuwen
Mevrouw Janssen is al meer dan 30 jaar lid en secretaris van Zangvereniging De Leeuwer Cantorij. Zij is zowel in- als extern het aanspreekpunt van het koor. Mevrouw Janssen verzorgt de ledenadministratie en onderhoudt de contacten met de andere koren in de regio. Als lid van de muziekcommissie levert zij een waardevolle bijdrage aan de repertoirekeuze voor de repetities en uitvoeringen. Naast haar secretariële werkzaamheden, zorgt mevrouw voor uniforme kleding, werft zij sponsoren en bezoekt zij zieke leden van het koor.

3. De heer Harm Schipper (64) - Ridder in de Orde van Oranje-Nassau - Roermond

De heer Schipper is al bijna 30 jaar penningmeester van EHBO vereniging Maasniel en vanaf 2014 penningmeester van EHBO Limburg. Vanaf zijn aantreden heeft de heer Schipper de gehele financiële administratie gemoderniseerd. Zeker in de beginjaren heeft dit veel tijd en moeite gekost. Door zijn grote inzet is de EHBO-vereniging Limburg weer een stabiele organisatie die de potentie heeft om te groeien. Tijdens zijn loopbaan bij de Douane was hij actief voor de Vakbond CNV (1978-2016) en de medezeggenschapsraad van de Douane (1990-2016). Bij beide organisaties heeft de heer Schipper zich vele jaren ingezet voor het welzijn van de medewerkers. De heer Schipper wordt omschreven als een man waar altijd een beroep op kan worden gedaan. Hij is in staat anderen te motiveren en heeft zich altijd maximaal ingezet om doelen te bereiken.

4. Mevrouw Jeanette Schipper-Kleine Deters (64) - Lid in de Orde van Oranje Nassau - Roermond

Al 30 jaar is mevrouw Schipper-Kleine Deters vice-voorzitter van EHBO vereniging Maasniel. In die jaren heeft zij ervoor gezorgd dat veel inwoners van Roermond een EHBO opleiding konden volgen. Als coördinator van de opleidingen draagt zij zorg voor alle aspecten die bij deze opleidingen komen kijken, zoals het verzorgen van het lesmateriaal, het lesrooster en het regelen van docenten en assistenten. Naast haar werkzaamheden als vice-voorzitter heeft zij zich ook ingezet als EHBO-er bij diverse evenementen in de regio zoals Samenloop voor Hoop en het Oud Limburgs Schuttersfeest.

5. De heer Piet Reijnders (64) - Lid in de Orde van Oranje-Nassau - Swalmen

De heer Reijnders mag met recht de ‘facilitaire duizendpoot’ van de gemeenschap Swalmen worden genoemd. In 1994 werd de Swalmer Harmoniezaal gesloten. De directie van BC Broekhin in Swalmen stelde de aula ter beschikking en vanaf dat moment is de heer Reijnders het aanspreekpunt voor de verenigingen in Swalmen. Daarnaast is de heer Reijnders sinds 1996 als vrijwilliger betrokken bij Kindervakantiewerk Swalmen. Vanaf 2000 is hij lid van het Sint Nicolaas comité Swalmen en vertolkt hij sinds 2011 de rol van hulp-Sinterklaas. Van 1996 tot 2011 (met een onderbreking in 2005) was hij lid van de Vrijwillige Brandweer Swalmen. Hij maakt ook deel uit van de organisatie die de jaarlijkse St. Maartensvi