Nieuws uit Roermond

Opening invalidencarrousel Speeltuin Kitskensberg

Kinderfonds Midden Limburg

Ingetogen, indrukwekkende dodenherdenking 4 mei 2020

Dodenherdenking 4 mei 2020

Vanmiddag werd er op het Kerkhof in Swalmen, het Beltjesplein in Maasniel en de Putkamp in Herten door burgemeester Rianne Donders-de Leest een bloemstuk of krans gelegd bij de verschillende herdenkingsmonumenten. Het programma werd vervolgd met een herdenking op het Zwartbroekplein.

Op het Zwartbroekplein werden vanaf 17.00 uur door verschillende organisaties bloemstukken en kransen gelegd.

De stilte tijdens de herdenking op het Zwartbroekplein was indrukwekkend.

Stadswandeling hoogwaardigheden SLV

Impressie oetrope Prinse D'n Uul en Veldjmuus

Impressie Voettocht 'De 13 van Roermond'

De zaterdag voor Kerstmis

Uitreiking Spiegel van Roermond

In gesprek met Hein van der Bruggen over de 28ste editie van de Spiegel van Roermond

Opening eerste Tiny Forest in Maasniel

Week van de kindermishandeling en huiselijk geweld

FoodlabLimburg

Opening Vastelaovesseizoen VV de Katers 2019/2020

Opening Vastelaovesseizoen 2019/2020

Rens Evers in gesprek met bewoners quartier Damianus

15 jarig Stedenvriendschap Roermond - Marktredwitz

Presentatie glas-in-lood Joep Nicolas

Vanmiddag vond in TheaterHotel de Oranjerie de presentatie plaats van het gerestaureerde glas-in-lood raam van Joep Nicolas met figuren uit de Roermondse volksopera Schinderhannes. Onder de genodigden was ook de Gouverneur van Limburg, de heer T. Bovens, aanwezig. Deze restauratie is mogelijk gemaakt door de Roermondse Stichting 1880.

Inspraak- en informatieavond stadsontwikkeling Stationsplein

Lancering Direct Duidelijke Brigade

Direct Duidelijk Brigade verwelkomd in Roermond

Staatssecretaris Knops zet extra mensen en middelen in voor begrijpelijke overheidstaal

Vandaag werd door staatssecretaris Knops in Roermond de landelijke aftrap gegeven van de Direct Duidelijk Brigade. Dit team staat voor het verbeteren van overheidscommunicatie en gaat de komende tijd het land in om ambtenaren te helpen bij het begrijpelijker maken van teksten. De reden dat de lancering in Roermond plaatsvond, is dat de gemeente duidelijke taal voor burgers hoog op de agenda heeft staan en actief werkt aan begrijpelijke teksten. De Direct Duidelijk Brigade-bus werd officieel ontvangen bij het stadskantoor van de gemeente Roermond. Daar heetten staatssecretaris Knops en de wethouders Smitsmans-Burhenne en Schreurs de brigadeleden welkom. De Direct Duidelijk Brigade is onderdeel van de campagne Direct Duidelijk, die overheidsorganisaties helpt bij het verbeteren van overheidsteksten.

 

 

Koninklijke onderscheidingen brandweer Roermond

Koninklijke onderscheidingen

 

1.     De heer Alan Meuter (44)                                Lid in de Orde van Oranje-Nassau

 

De heer Meuter is in augustus 1996 begonnen als repressief brandweervrijwilliger bij de voormalige gemeente Swalmen en tot 1 januari 2019 was hij vrijwilliger bij de brandweer Roermond. In de vele jaren dat de heer Meuter deel heeft uitgemaakt van het korps vrijwillige brandweer heeft hij diverse functies vervuld waaronder bevelvoerder, verkenner gevaarlijke stoffen en oefenleider.

 

 

2.     De heer Aschwin Verheijden  (48)                     Lid in de Orde van Oranje-Nassau

 

De heer Verheijden is in 1996 als vrijwilliger bij de brandweer Roermond begonnen. Hij is nog steeds actief bij de vrijwillige brandweer. Hij is onder meer bevelvoerder, chauffeur, oefenleider/instructeur en schipper. Ook heeft hij op een enthousiaste manier nieuwe vrijwilligers bij de brandweer het vak geleerd.

 

3.     De heer Frans van der Stelt  (55)                      Lid in de Orde van Oranje-Nassau

 

Vanaf 1 april 1999 is de heer Frans van der Stelt vrijwilliger bij de brandweerpost Roermond. In de twintig jaar die hij deel uitmaakt van het brandweerkorps heeft hij diverse functies vervuld waaronder verkenner gevaarlijke stoffen.

 

4.     De heer Ger Kitzen  (56)                                   Lid in de Orde van Oranje-Nassau

 

Op 10 oktober 1994 begon de heer Kitzen zijn carrière als vrijwilliger bij de brandweerpost Born. Na een pauze van enkele jaren is hij vanaf 1 september 2009 als vrijwilliger actief bij de Roermondse brandweer. Hij verricht werkzaamheden als bevelvoerder, chauffeur, instructeur en oefenleider.

 

5.     De heer Harry Silkens  (52)                             Lid in de Orde van Oranje-Nassau

 

De heer Silkens is zijn carrière als brandweervrijwilliger begonnen in februari 1994 bij de brandweerpost Roermond. Eind februari 2019 heeft hij afscheid genomen van de vrijwillige brandweer. In die 25 jaar heeft de heer Silkens diverse functies vervuld. Hij was onder meer

chauffeur, pompbediende, schipper en oefenleider.

 

 

6.     De heer Mark Wolters  (48)                              Lid in de Orde van Oranje-Nassau

 

Vanaf 1 mei 1995 is de heer Wolters actief als repressief brandweervrijwilliger bij de brandweer Roermond. In de vele jaren heeft de heer Wolters diverse functies vervuld, waaronder instructeur, coördinator meetploeg gevaarlijke stoffen, oefenleider/instructeur en schipper. Daarnaast is de heer Wolters ook penningmeester van de personeelsvereniging van de brandweer Roermond.

 

7.     De heer Maurice Cormaux  (50)                       Lid in de Orde van Oranje-Nassau

 

De heer Cormaux is bij verschillende brandweerkorpsen vrijwilliger geweest. In januari 1995 is hij als repressief brandweervrijwilliger gestart bij de brandweer in Hunsel. Na Wessem en Swalmen is hij tot op de dag van vandaag vrijwilliger bij de brandweer Roermond. Hij is chauffeur en verkenner gevaarlijke stoffen.

 

8.     De heer Roel Hendrix  (48)                              Lid in de Orde van Oranje-Nassau

 

De heer Hendrix is vanaf 1 januari 1996 actief als brandweervrijwilliger bij de brandweer in Roermond. In de periode van 1 september 1993 tot 1 januari 1999 was hij lid van de bedrijfsbrandweer van Philips Roermond. In zijn lange carrière als vrijwilliger bij de brandweer heeft hij diverse functies vervuld, zoals schipper op de blusboot, instructeur en chauffeur.

 

 

 

De versierselen worden uitgereikt tijdens de korpsavond van de brandweer Roermond op vrijdag 4 oktober 2019. De uitreiking door burgemeester Rianne Donders – de Leest en Stef Strous vond plaats om 20.00 uur in de brandweerkazerne Roermond.

DNA van Roermond

Bestaat er zoiets als ‘de Limburger’? Wat maakt je tot Roermondenaar? Dat je er woont? Dat je van vlaai houdt, of van kebab? Dat het dialect je moedertaal is, of mag dat ook Duits of een andere taal zijn? Of zijn het juist heel andere dingen die je tot Limburger of Roermondenaar maken?

Het antwoord op deze vragen vind je tussen 14 september en 24 november tijdens de gratis tentoonstelling ‘DNA van Limburg – editie Roermond’ in de ECI Cultuurfabriek.

 

Op 13 september werd de tentoonstelling officieel geopend door wethouder Ferdinand Pleyte. Voor de opening ging Petra Stienen met enkele mensen in gesprek.

Kick-off Cultuur@CruyffCourts

Roermond Proeft 2019..... Herten bruist!

Nationale Indië herdenking 2019

Het programma begon met een ochtend programma in Theaterhotel de Oranjerie met een themalezing over de UNPROFOR missie in Bosnië door diverse (ex) militairen. Waarna het gezelschap naar park Hattem ging voor de herdenkingsbijeenkomst.

Officiële opening werkzaamheden Munsterplein

Donderdag 22 augustus werd het officiële startsein gegeven voor de herinrichting van het Munsterplein door de wethouders Evers, Waajen en Pleyte. Een bijzonder moment! Een van de markantste plekken van het centrum krijgt een nieuwe, vitale aanblik. Er komt meer groen, de toegankelijkheid wordt verbeterd en het plein krijgt een betere aansluiting op het omliggende winkelgebied.

Aanwezig was ook het bouwteam, bestaande uit BLM Wegenbouw, Landschapsarchitecten MTD, bureau Kragten, bureau Antea en de gemeente Roermond.

Ook werd er gekeken naar de verschillende proefvakken. Als wij zo spreken met de deskundigen is het leggen van de juiste stenen een complex verhaal. Je hebt te maken met de steen an sich, de ondergrond, afwatering, archeologie, gebruik door markten, kermissen e.d. Teveel om op te noemen.

Om te toegang van de terrassen te vergroten waren er planken vloeren gelegd waardoor mensen vanuit de Steenweg en Paredisstraat weer konden doorlopen naar de horeca gelegenheden op het Munsterplein.

Kortom..... Samen maken wij het Munsterplein!

Koninklijke onderscheiding voor Theo Derix

Op dinsdag 2 juli ontving de heer Theo Derix van de Koninklijke Harmonie in Roermond een Koninklijke Onderscheiding. Hij ontving de onderscheiding bij zijn afscheid van de harmonie, tijdens het seizoens afsluitende concert in het Harmoniepaviljoen.

 

De heer Derix is bijna 35 jaar actief voor de Koninklijke Harmonie in Roermond. Op 2 juli neemt hij afscheid van “de Keuninklijke”. Hij was niet alleen penningmeester en bestuurslid maar ook waarnemend voorzitter en organisator van diverse (financiële) acties, evenementen en activiteiten.

 

Als penningmeester zorgde hij voor het opmaken van de exploitatierekening en de sponsorwerving voor de harmonie. Daarnaast heeft hij zich ingezet voor diverse terugkerende evenementen en acties zoals het Stedelijk Jeugdsolistenconcours, de Speculaasactie en het ophalen van oud papier.

 

 

Ook zette hij zich in voor het beheer en de bezetting van de bar in het Harmoniepaviljoen. Hij was verantwoordelijk voor de coördinatie en organisatie van het barbeheer en de barbezetting, zowel tijdens de repetities als bij evenementen in het paviljoen.

Waterleidingbreuk Kitskensberg

Waterleidingbreuk Kitskensberg en inmiddels is er weer een nieuwe breuk bijgekomen. Dat wil je echt hebben met dit warme weer!

Saint Tropez aan de Maas

Het 'Saint Tropez aan de Maas' is met deze boat show aan de Maashaven geboren. Het team van Best Boats Roermond heeft kosten nog moeite gespaard om hier een immens event van te maken. Als u de poorten nadert waant u zich meer aan de Cote d'Azur dan in Roermond. Hier en daar wordt nog druk gepoetst. De rode loper is al voor u uitgerold en diverse boten maken nog hun opwachting! Meer dan de moeite waard om dit event te bezoeken.

Solar 15 jaar

In het kader van de 15e editie van Solar willen wij aan dit jubileum aandacht schenken. Als eerste een gesprek met Dennis Belhau, projectmanager Solar Weekend.

100 jaar vrouwenkiesrecht in Roermond

Dit jaar bestaat het vrouwenkiesrecht 100 jaar.

 

Een moment om bij stil te staan. Dat deed de gemeente Roermond vandaag woensdag 29 mei met een bijzondere bijeenkomst in het Stadhuis. Stemrecht is een groot goed. En voor ons heel vanzelfsprekend. Maar aan het begin van de vorige eeuw lag dat anders. Pas in 1919 kregen ook vrouwen het recht om op deze manier hun stem te laten horen. We zijn inmiddels 100 jaar verder, en nog steeds is vrouwenemancipatie geen 'afgeronde zaak'. Het blijft belangrijk daar aandacht voor te hebben.

 

100 Jaar vrouwenkiesrecht is een markant moment dat zij daarvoor graag benutten. Vandaag organiseerde de gemeente daarom een interessante bijeenkomst voor 100 vrouwen. Wethouder Marianne Smitsmans reikte een boekje uit over het 100 jaar vrouwenkiesrecht in Roermond aan vier vrouwen uit de Roermondse politiek. Met een inspirerende spreker, mevrouw Monique Leyenaar en interessante workshops. De bijeenkomst vond plaats in het stadhuis.

Het enthousiast team van de Vrijeschool te Leeuwen

Vrijeschool Christophorus, Schouwberg te Leeuwen

Vandaag groepsfoto's van de klassen gemaakt. Een foto van het enthousiast team van leerkrachten kon natuurlijk niet uitblijven 

 

En zo leuk de reacties van sommige kinderen...."ik ken jou, ik heb je gezien toen mijn moeder mij naar school bracht."..... "ik ken jou ook, jij hebt pasfoto's van mij gemaakt."..... dan zitten er twee jongens niet goed en zeg: "hallo dames even hier komen zitten" gezichten worden gesneden en de één zegt tegen de ander "hij zei dames tegen ons." Wat was het weer een heerlijke dag, dat is genieten 

Werkzaamheden Looskade

Oproep Maand van de Mystique Roermond juni 2020

Beelden terug geplaatst

Dodenherdenking

Dodenherdenking.... mooi concert, mooie speeches, zonnig, harde wind en donker overtrekkende wolken, omwaaiende kransen en kinderen die deze op de plaats moesten houden en vooral droog. Kortom een sfeervolle herdenking. Veel succes aan de mensen die fietsend vanuit Wageningen morgen het bevrijdingsvuur naar Roermond brengen.

Koningsdag 2019

Vandaag op Koningsdag, zaterdag 27 april 2019, werden de gedecoreerden om 11.30 uur ontvangen in de Statenzaal van het stadhuis. De Koninklijke Harmonie Roermond verzorgde om 12.00 uur een aubade. Na een toespraak van de burgemeester was er tot 13.15 uur een Oranjereceptie voor de gedecoreerden in de tuinzaal van het stadhuis.

In gesprek met..... Ine Creemers

Waaruit bestaat het DNA van de Gemeente Roermond?

Wij horen het wel eens vaker, het DNA van de gemeente waarin mensen wonen. Wat zou volgens u deel uitmaken van het DNA van de gemeente Roermond? Wij horen graag uw mening.

Hoe goed kennen wij onze gemeente, de omgeving waarvan wij deel van uitmaken? Kennen wij de verhalen, historie achter de afbeeldingen? Is er overigens herkenning bij de foto's in de bijlage? Volg onze pagina.....en laat u binnenkort verrassen.

Een zonnige warme zondag begin april

Ziggo op storing, 22 graden, markt op de Markt, mensen kijken omhoog als het carillon zich van haar beste kant laat horen, terrassen goed bezet, vrolijke orgelklanken op de Steenweg, het centenbakje laat zich horen... kortom gezellig druk in de Roermondse binnenstad.

Uitreiking prijs aan RIT

Op dinsdag 26 maart reikte de politie een waarderingsprijs uit aan het Retail Interventie Team in Roermond. Dit als blijk van waardering voor de samenwerking tussen het RIT, politie, gemeente, provincie en BIZ. Daarnaast werden aan de medewerkers van het RIT medailles uitgereikt.

In het kader van veiligheid zoekt politie nadrukkelijk naar publiek-private samenwerking. En met resultaat, want het RIT laat zien dat de veiligheid in de binnenstad van Roermond is toegenomen onder ondernemers en winkelpersoneel. Ook werd er een tegel geplaatst vanuit het WEP met als keurmerk SAMEN VEILIG.

Eerste struikelstenen gelegd

‘Struikelstenen’ bij woningen slachtoffers Tweede Wereldoorlog

 

Op vrijdag 15 maart 2019 zijn in Roermond Stolpersteine (struikelstenen) aangebracht bij de laatste woonhuizen van Joodse inwoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. In eerste instantie zijn er voor 25 slachtoffers stenen geplaatst. De bedoeling is in de jaren 2020 en 2021 nog eens 60 stenen te leggen bij woningen van omgekomen Joodse stadsbewoners en geëxecuteerde leden van het verzet. De plaatsing van de Stolpersteine is een initiatief van de gemeente Roermond en historicus en ereburger Hein van der Bruggen.